Portada del libro Un model d’empresa energètica local: Gas Reusense (1854-1969)
AÑADIR A LA CESTA CON UN 5% DE DESCUENTO
POR 22,80 euros 24,00


PVP: 24,00 €
ISBN: 978-84-61614-65-3
Páginas: 384
Encuadernación: rústica con solapas

Colección: Historia Empresarial
Temáticas:
historia energía

Un model d’empresa energètica local: Gas Reusense (1854-1969)

Aquest llibre és un ampli resum de la important tesi doctoral de Florentí Moyano, llegida a la Universitat Rovira i Virgili l’any 2009, sobre l’antiga companyia de gas a Reus: Gas Reusense.
 

Aquest llibre és un ampli resum de la important tesi doctoral de Florentí Moyano, llegida a la Universitat Rovira i Virgili l’any 2009, sobre l’antiga companyia de gas a Reus: Gas Reusense.
Promoguda pels interessos locals i dirigida per Macià Vila, amic personal del General Prim, aquesta companyia es va constituir l’any 1854. Va construir una de les primeres fàbriques de gas de Catalunya i va introduir l’enllumenat de gas als carrers de la ciutat. En aquella època, Reus era la segona ciutat per població de Catalunya i una iniciativa industrial d’aquest tipus i magnitud va representar un avenç i una millora de la qualitat de vida dels seus ciutadans.
En arribar l’electricitat a finals del segle XIX, Gas Reusense també es va introduir en aquest negoci i va construir una central de generació elèctrica a partir del carbó, al costat mateix de la fàbrica de gas. Malgrat tot, quan es va imposar l’electricitat hidroelèctrica, la companyia de Reus ja no va poder seguir el ritme tecnològic i va vendre els seus actius elèctrics a l’Energía Eléctrica de Cataluña.
Com a consequ¨ència de les vicissituds de la Guerra civil i durant la postguerra, Gas Reusense va haver d’arrendar la fàbrica de gas per tres anys a Carbones del Cadí. Després d’aquest període va recuperar la producció de gas i, a partir dels anys 60, va participar en el negoci de la distribució del butà.
Quan les fàbriques de gas es van veure obligades a abandonar el carbó i canviar a la nafta, Gas Reusense no va poder assumir el repte tecnològic. La companyia Catalana de Gas y Electricidad va adquirir els seus actius de gas, i va passar a desenvolupar-ne l’activitat l’any 1969.
Més endevant, amb l’arribada del gas natural, Catalana de Gas, després de diferents canvis societaris, es va convertir en l’actual Gas Natural Fenosa.

Florentí Moyano i Jimènez
Doctor en Història i empleat de l’empresa Gas Natural Distribució. Ha dedicat la seva tesis a la història del gas de la ciutat de Reus, durant els segles XIX i XX. El seu interès s’ha centrat en les empreses de serveis públics i el seu desenvolupament tecnològic i econòmic. Ha publicat articles en diverses revistes especialitzades com: Biblio 3 W, Revista Bibliogràfica de Geografia i Ciències Socials de la Universitat de Barcelona, Quaderns d’Història de l’Enginyeria de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona i la Revista TST –Transportes, Servicios y Telecomunicaciones–. També ha presentat ponències a diversos congressos com la 4th Internacional Conference of the European Society for the History of Science (2010); el Congrés Internacional Pere Anguera (2011) i l’XI Congrés d’Història contemporània de Granada (2012).

Otros títulos relacionados


La editorial
 
Comunicación
 
Redes sociales
Distribución
 
Envío de originales
 
Tienda
Nuestros sellos editoriales

LID
Parque Logístico de Córdoba
Ctra. Palma del Río, km 4
C/8, Nave L2, módulos 6-7, buzón 3
14005 - Córdoba
(+34) 957 467 081
FAX: (+34) 957 227 819